Debat Menys tòxics, més salut! dins de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

21-11-2018

4 ponents des de diferents punts de vista i expertesa van donar la seva visió sobre els tòxics en la roba, la salut, l'alimentació i la higiene.

Esther Vivas, periodista, autora de “El negocio de la comida”.
Els tòxics en alimentació
Provenen del model intensiu basat en la Revolució Verda dels 40-60 supeditada als agrotòxics. Major producció no vol dir millor accés al menjar i té efectes sobre la salut. Als 90' va arribar la revolució dels transgènics. Soja i blat de moro resistents a plagues i pesticides provoquen afeccions a pagesos i consumidors per acumulacions d’aquests productes.
També hi ha tòxics en els aliments processats per additius amb efectes sobre la salut. Els embolcalls plàstics tenen disruptors hormonals.
Malgrat que tots els efectes són coneguts aquests lobbys de l’agroindústria influencien sobre la legislació i el control.
L’alternativa són altres polítiques agràries i de consum. L'agricultura ecològica està en augment, però s'ha de compassar de justícia social i ambiental, no consumir aliments ecològics de l'altra banda del món o produïts de forma injusta (maduixes de Huelva).

Miquel Porta, metge, autor de “Vive más y major”.
Molts tòxics provoquen malalties cròniques osteoporosi, cardiovasculars, diabetis, obesitat, tiroides... Els tòxics persistents són els que es dissolen en greixos. Els greixos animals són els pitjors. S’ha fet incidència sobre ells, però no s’han d’oblidar els no persistents, tot i que s’excreten, perquè estem permanentment exposats. Tots orinem plàstic, fins i tot els nens pixen plaguicides, PCB, disruptors endocrins, cancerígens, etc. en general a baixes concentracions, però s’han trobat PCB inclús en llet ecològica.
Els certificadors analitzen els paràmetres obligatoris i no altres, amb dictamen apte o no apte. Corria per la xarxa un vídeo d'una família sueca que va baixar els nivells de contaminants en orina en passar-se a l’alimentació ecològica. Els bons hàbits s'han de mantenir per a que siguin efectius.
Alguns efectes són a molt llarg termini. Exemple alguns càncers de mama estan relacionats amb l'exposició al DDT de les mares de les pacients quan estaven embarassades d’elles. En mares i nens recent nascuts hi ha concentracions molt altes de mercuri, i compostos orgànics persistents.

Daniel Palet, enginyer tèxtil.
En compres d’electrodomèstics o cotxes ens assessorem i amb la roba no. No fem cas de la informació de les etiquetes i els tòxics no hi surten.
Les fibres sintètiques deriven de petroli, les artificials són fetes per l'home. La llana va a la baixa. Les fibres químiques són necessàries per vestir la humanitat. El cotó consumeix el 25% dels pesticides del món i moren molts agricultors per exposició. A la vall del Guadalquivir fan producció integrada i van cap a l'ecològica. Tot s'exporta a Turquia, Grècia, etc. perquè no hi ha filatures locals.
En acabats s'ha substituït el midó i el sabó per químics. Es fan servir 6000 químics diferents. Els additius ajuden a la manufactura dels teixits. Cal mantenir les propietats sense la toxicitat. Es fan servir colorants, metalls pesants, formaldehid, organoclorats, àcids i àlcalis... i es poden absorbir per la pell. Convé rentar dues vegades la roba nova per eliminar més del 90% del tòxics.
Existeixen etiquetes que garanteixen pocs tòxics i altres molt permissives
Hi ha molta renovació de roba, però les fibres es poden reciclar.

Laia Treserras, directora d'Opcions. Consum conscient.
Associem neteja amb diversitat de productes dels que desconeixem  el contingut i no sabem interpretar la informació. Hi ha components irritants i al·lèrgens.  El surfactants han de ser biodegradables, però poden ser irritants. Als llots de depuradora s'acumulen i es fan servir en agricultura. No hi ha previst controls per saber concentracions utilitzades.
Hi ha presumpció d'innocència dels nous productes. Els estudis els fan els fabricants o fundacions relacionades.
Els perfums poden ser al·lèrgens. Algunes substàncies creen molta sensibilitat i s’especifica a les etiquetes. Els segells ecològics donen diferent garantia.
La llimona, el vinagre, el bicarbonat són molt efectius.

Darreres Fotografies

Darrers Relats