Entrevista al gerent Marc Romera

21-07-2017
Sóc el gerent de l’associació SEBA (Serveis Energètics Bàsica Autònoms), entitat que va néixer el 1989 per donar resposta a una població rural aïllada que no disposava de xarxa elèctrica convencional. Donem servei elèctric i energètic a Catalunya, Aragó i les Illes Balears i tenim projectes de cooperació internacional tant a Àsia com Sud-Amèrica.

En quins projectes esteu treballant actualment? I en un futur pròxim?

SEBA treballa per l’autoconsum, és a dir, en poder utilitzar l’electricitat creada amb plaques fotovoltaiques particulars per al consum propi.
Els nous projectes van encaminats a promoure un canvi de model energètic a partir de la formació i capacitació de la ciutadania, apoderant-la perquè esdevingui el primer actor de la transició energètica. Tenint clar que transició significa un procés de transformació al llarg del temps, en el nostre cas, anys.

Quines dificultats us heu trobat al promoure l’autoconsum?

El desconeixement per part de la ciutadania, però no pel fet de no tenir informació, sinó per tenir excés d’informació i no saber reconèixer la informació adequada.  
L’autoconsum d’electricitat a través de plaques fotovoltaiques no està prohibit però existeix un impost per la instal·lació d’aquestes si estan connectades a la xarxa elèctrica (l’impost al sol). L’impost no perjudica al petit consumidor ja que si una instal·lació no supera els 10kw el propietari està exempt de pagar-lo.  
Aquesta normativa està recollida al Reial Decret 900/2015; normativa que està en canvi constant doncs ja des del primer dia incomplia dues Directives Europees i per tant el seu recorregut és curt i ha de finalitzar, tan si com no, en una promoció de l’estalvi i eficiència energètica i la implantació distribuïda d’energies renovables.

És rentable doncs apostar per l’autoconsum?

El cost de la factura elèctrica és molt elevat perquè incorpora moltes despeses que poc tenen a veure amb el consum energètic. El cost del kWh, del que realment consumim, és molt baix i això dificulta molt al petit consumidor l’amortització d’instal·lacions d’autoconsum. Però la pregunta clau és: quantes fotos has de fer per amortitzar aquesta càmera?  
L’autoconsum és amortitzable en aquells equipaments on hi ha consum elèctric diürn: oficines, tallers, bars, restaurants, fàbriques...  Per fer un ús no immediat de l’electricitat es necessiten bateries per emmagatzemar-la,  que encareixen la instal·lació. El que hem de fer és: reduir la demanda energètica, ser eficients (això inclou ajustar la potència contractada) i instal·lar energies renovables. Amb aquest 3 x 1 aconseguirem l’amortització desitjada i ser més feliços!
L’opció més coherent és fer servir la xarxa elèctrica per emmagatzemar l’electricitat generada i utilitzar-la quan la necessites (el que es coneix com balanç net), però aquí encara haurem d’esperar una mica, ja que ara la llei no ho contempla.

I si mirem el futur, el veus 100% renovable?

Un món que funcioni amb energia 100% renovable no és factible, som massa petrolidependents. Però en canvi, si que és viable un món on el 100% de l’energia elèctrica sigui renovable.

Podrem seguir consumint la mateixa electricitat però de fonts renovables?

Abans cal que cadascú de nosaltres iniciï la seva particular transició energètica: reduint les nostres necessitats energètiques, millorant l’eficiència (i això passa, sobretot, per l’eficiència en l’habitatge), i paral·lelament introduint les energies renovables. 

Per acabar, que t’agrada fer durant el teu temps lliure?
M’agrada el món de la faràndula: el teatre, el ball, etc. També sóc casteller. Ara mateix però, dedico gran part del meu temps lliure a Granollers en Transició.

Extreta de: Fars de Sol