La Mediterrània, la mar amb més sobrepresca del món

11-07-2018

La sobrepesca és un fenomen que afecta algunes de les espècies més demandades i comuns com ara anxoves, sardines, bacallà, arengades, tonyina, etc. La sobrepesca es dona quan el nivell de captura sobrepassa la capacitat de regeneració de les espècies explotades.
Com és un bé públic tothom intenta maximitzar les captures per amortitzar el capital que inverteix en la captura. La competència i sobreexplotació fa que cada vegada costi més aconseguir la mateixa quantitat de peix. Quan més escassegen les captures més s’inverteix. S’entra en una cercle viciós pervers en el que augmenten les inversions i disminueixen les captures.
La sobrepesca és una de les principals amenaces per a la salut dels mars i posa en risc la forma de vida de moltes persones que depenen dels recursos marins, amb especial incidència en els països en desenvolupament.
 
Els indicadors de sobrepesca són:
  • minva de captures per unitat d’esforç pesquer addicional
  • disminució de la mida i edat dels peixos capturats
  • augment del ritme de creixement individual en disminuir la competència i disposar de més aliment
 
L’ong Oceana Europa reclama accions "urgents i decidides" i proposa restringir l'arrossegament de fons, preservar zones de cria i hàbitats sensibles, i establir límits de captures anuals segons les recomanacions científiques. El mar Mediterrani és el que més sobrepesca pateix al món donat que el 62,2% dels seus estocs es troba en una situació insostenible i corren un sever risc d'esgotament.
L'informe SOFIA 2018 de la FAO (Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura) confirma que la pressió pesquera és cada vegada més insostenible en el món i ja hi ha un 33,1% d'estocs en estat de sobrepesca, una quantitat que augmenta cada any.

Resum de la situació:
  • En només 40 anys, les poblacions de les espècies marines s'han reduït en un 39%, de mitjana, en tot el Planeta, i una de les causes és la sobrepesca, segons l'informe Planeta Viu Blau llançat per WWF.
  • Gairebé el 30% de les poblacions avaluades de peixos que es capturen comercialment és objecte de pesca excessiva.
  • 38,5 milions de tones de peixos són rebutjats i llançats per la borda (rebuig pesquer) cada any, en una pràctica habitual en la pesca.
  • S'estima que la pesca il·legal i la pesca no regulada representen 11 milions de tones (12-28%) de la pesca mundial
  • A l'Atlàntic nord-est, la situació de les pesqueres ha millorat la seva situació en els darrers anys, però encara un 39% de les poblacions de peixos avaluades estan sobreexplotada.
  • Al mar Mediterrani i el mar Negre, només 85 poblacions de peixos d'interès comercial s'avaluen anualment, d'elles 88% és objecte de pesca excessiva.
  • En 2013, uns 93 milions de tones de peixos van ser capturats a tot el món.
La conjunció de sobrepesca i canvi climàtic pot posar algunes espècies en una situació d’inviabilitat d’explotació econòmica o fins i tot en risc d’extinció.
 
Més informació:
El Mediterráneo, el mar con más sobrepresca del mundo
Datos y cifras: Los datos de la sobrepesca….
La sobrepesca como externalidad

En el Mapa:
Mapatge "La ruta del Peix"
"Sin mala espina" Guia de consum responsable de peix i marisc d'Ecologistes en Acció.
Parc dels Esculls
La ruta del peix

 

Latest Pictures

Recent Stories