Utilitzem galetes pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. 
Podeu obtenir més informació o bé conèixer com canviar la configuració del seu navegador.   Política de Cookies

Impactes sobre el medi ambient de les càpsules de cafè

13-03-2017

Una càpsula en una màquina i una tassa de cafè en segons. Un acte d'innecessari consum de recursos i generador de molts residus.

Les càpsules de cafè monodosi són un malbaratament de recursos. Contenen 6g de cafè en un embolcall de 3g. Les càpsules usades són de difícil reciclatge en estar fetes normalment d'una barreja de plàstic i alumini amb les restes orgàniques de cafè.

D’altra banda, el cafè és el segon producte més comercialitzat a nivell mundial, després del petroli i en ascens. En 2016, les càpsules van representar el 46% de totes les vendes de cafè i el seu creixement estimat des de l'any 2000 supera el 200%. Els espanyols van comprar en supermercats una mica més de 9 tones de cafè en aquest format, a més de 50 €/Kg amb un increment d’un 9.8% respecte l'any anterior. Al món es produeixen 40 mil càpsules de cafè/minut, de plàstic o d'alumini, de les quals entre el 45 i el 70% acabaran a les escombraries, sense un correcte reciclatge.

La producció de cafè es dóna al "cinturó del cafè" zona de països en desenvolupament prop de l'equador. Antigament el cafè es cultivava sota l’ombra d’arbres protectors. Els moderns cultius fan servir varietats amb majors requeriments de nutrients que creixen a ple sol i que pateixen la competència d’altres arbustos i herbes. Tot això implica contaminació per adobats i pesticides; erosió de sòls; i pèrdua de biodiversitat.

El cafè és conrea, torra, mòlt i transporta als llocs on es fabriquen les càpsules. Cada càpsula es processa i es transporta, abans d’omplir-la; després es col·loca en els diferents envasos que arribaran al consumidor, des de la micro dosi fins als multi-packs, per acabar en magatzems, centres de distribució i d'allí aniran als diferents comerços. Després de rebutjar els embolcalls, i beure la tassa de cafè, en la majoria dels casos, la càpsula es llença directament a les escombraries.

Nespresso fa servir alumini verge per les seves càpsules, tot i establir sistemes per recollir-les i reciclar-les. Altres empreses ni contemplen el reciclatge en l'etiquetatge, o posen en lletra petita "reciclar amb el paper" i les menys les fabriquen amb productes biodegradables.

La majoria de les càpsules de cafè no són respectuoses amb el medi ambient, l'abast de l'impacte depèn de la marca i dels hàbits de consum i reciclatge dels consumidors. El consum de cafè en general no és sostenible així s'emprin càpsules, filtres o cafè soluble, però els seus fans tenen algunes formes de reduir la seva petjada ambiental: comprar càpsules biodegradables, triar cafè de preu just (cultivat i processat de forma sostenible) o separar cada un dels materials del pack de càpsules per un correcte reciclatge.

Al Mapa trobareu on portar les càpsules usades o llocs on comprar cafè de comerç just.
 
Més informació a:
Las cápsulas de café y su daño al Medio Ambiente
La amenaza para el medio ambiente de las cápsulas de café


 

5528f8a40a92f4711a8b456a
53962bce0a92f4261f8b45ac
54468e780a92f4ae1f8b4568

Darreres Fotografies

Darrers Relats