Llegums per a un futur millor

29-06-2016

2016 és l'Any Internacional dels Llegums. Aliments complets, combaten el canvi climàtic en fertilitzar el sòl, i consumir poca aigua.

L’ONU potencia el consum d'aquest complet aliment per fer front als reptes mediambientals i millorar la salut. Els experts aconsellen menjar de tres a quatre racions setmanals.

La producció de mongetes, cigrons i llenties es remunta al 7000-8000 a.C. Malgrat els seus múltiples beneficis s’han substituït per aliments de origen animal.

Combaten el canvi climàtic en disposar de varietats adaptades a cada lloc. El cultiu de llegums fertilitza el sòl en fixar nitrogen el que redueix el consum de fertilitzants sintètics i per tant les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Augmenten la matèria orgànica i la biomassa i l'activitat microbiana i consumeixen poca aigua: per obtenir un quilogram de llenties calen 50 litres enfront dels 4.325 litres per a un quilo de pollastre o els 13.000 litres per a un de vedella.

No contenen gluten, però sí fibra i minerals (tenen un alt contingut en ferro i zinc), vitamines del grup B, fitoquímics i antioxidants, entre d'altres. Tenen baix contingut en greix, i ajuden a estabilitzar els nivells de sucre i insulina en sang, el que els fa adequats per a persones amb diabetis. Són eficaços per perdre pes i per prevenir i tractar malalties cròniques. Són una font barata i accessible d'aminoàcids i proteïnes de molt bona qualitat que convé combinar amb cereals com la pasta o l'arròs perquè són complementaris i amb fonts de vitamina C, com els cítrics, perquè ajuden a assimilar millor el ferro i altres minerals. L'efecte contrari es dóna al combinar-ho amb te o cafè.

Malgrat tot la percepció dels llegums ha estat negativa, sobretot en els països desenvolupats, on se les titlla despectivament com "menjar per a pobres". Les flatulències que poden causar també tenen part de culpa en el seu desprestigi, si bé hi ha solució per evitar-les: acompanyar-les amb espècies com el comí o l'orenga.

El consum de llegums ha registrat un descens lent però constant en els països desenvolupats i en desenvolupament, passant de 7,6 quilograms per persona a l'any en 1.970 a 6,1 quilos per persona a l'any en 2006, segons dades de Nacions Unides. Només s'ha incrementat al Pròxim Orient i Àfrica del Nord, passant de 6,2 quilos per persona a l'any a 7,1 quilos per persona a l'any durant el mateix període de temps.

La FAO les considera clau per garantir la seguretat alimentària al món

Els espanyols són els ciutadans europeus que més llegums ingereixen, encara que el consum ha caigut més del 50% des de 1960. El 1964, cada persona menjava diàriament 41 grams (en cru); el 1981, 24 grams i; el 1991, 20,2 grams; segons dades de l'Estudi Nacional de Nutrició i Alimentació (ENNA-1). La tendència a la baixa va continuar amb el canvi de segle: el 2011, cada persona va consumir 18 grams al dia (6,5 quilos a l'any), tal com revela l'Enquesta Enide. La freqüència va ser setmanal (principalment llenties i cigrons) i un 5% de la població no les va incloure mai en la seva dieta.

La Fundació Espanyola de la Nutrició aconsella un consum setmanal de tres a quatre racions de llegums (una ració són 60-80 grams de llegums en cru o 150-200 grams, cuites), una mesura que serviria per reduir el consum de carns que en els països desenvolupats és molt superior al recomanat. La versatilitat d'aquestes llavors fa que sigui fàcil preparar amb elles gran varietat de saborosos plats: des hummus i falafel fins cuits i potatges.

La FAO ha proclamat 2016 com l'Any Internacional dels Llegums. L'objectiu és potenciar el seu consum per acabar amb la fam al món, crear consciència dels seus molts beneficis, promoure la seva producció i comerç, i fomentar usos nous i més intel·ligents en tota la cadena alimentària. Perquè, tal com afirma el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, "els llegums poden contribuir de manera significativa a abordar les qüestions de la fam, la seguretat alimentària, la malnutrició, els desafiaments mediambientals i la salut humana".

Més informació a Revista EcoAvant: Legumbres para un futuro mejor

Darreres Fotografies

Darrers Relats