Entrevista a Josep Maria Vallès

21-07-2017
A què et dediques actualment?

Des de fa tres anys, hem muntat una cooperativa d’iniciativa social que es diu Tarpuna. És una cooperativa mixta de treball i de consumidors. La lògica cooperativista coincideix amb la lògica del treball que hi duem a terme. Tarpuna treballa amb projectes d’agricultura i alimentació, d’eficiència i pobresa energètica i de fabricació digital. Tots ells amb un denominador comú: la innovació social i l’impacte ambiental i social positiu. Ara mateix, Tarpuna està organitzant la 2a edició de l’Aplec d’Agricultura Urbana aquí a Barcelona, que es durà a terme del 2 al 7 de juny, amb l’acte central el dissabte 6 de juny amb la intenció d’aplegar la gent que fa agricultura urbana, aprendre i compartir i guanyar consistència tant des del punt de vista tècnic com social.

Quina és la teva trajectòria professional?

Vaig treballar durant 15 anys com a professor en cursos de secundària i en cicles formatius de jardineria i medi ambient.  Fa 3 anys que vam muntar la cooperativa Tarpuna, i tot i que no és una feina amb tanta estabilitat com la feina de professor, la gaudeixo molt.

Quina relació tens amb l’Aplec d’agricultura urbana?

En vaig tenir la idea. Després de participar en vàries trobades sobre temàtiques ambientals i d’agricultura urbana en les que vaig trobar altres projectes interessants, vaig pensar que valia la pena organitzar un punt de trobada popular, d’aquí el nom d’aplec, i un lloc per intercanviar, aprendre i compartir sobre l’hort urbà.

Quines van ser les motivacions?

La primera motivació va ser la de crear una xarxa d’intercanvi per aprendre conjuntament sobre horticultura urbana i la segona motivació, la de divulgar i visibilitzar l’agricultura urbana com un element viu a la ciutat.

Quin va ser el punt de partida en l’organització de l’Aplec?

Tarpuna organitza l’Aplec, i ha convidat a diverses entitats a organitzar- lo. La idea és acabar creant una federació d’entitats que s’impliquin en l’organització d’aquest esdeveniment.

Quins van ser els resultats de la primera edició de l’Aplec d’agricultura urbana?

La primera edició va comptar amb la màxima diversitat de participants: hi van venir des de persones vinculades a l’Administració fins a persones que practiquen l’agricultura urbana en espais ocupats. Es van fer grups de treball i es va penjar al web un document amb les conclusions  de la primera edició de l’Aplec en relació als reptes plantejats.

Quines són les expectatives o reptes per aquesta segona edició?

En la primera edició vam voler donar una visió general de l’agricultura urbana, a través de tallers, grups de treballs i ponències. En aquesta segona edició hem volgut enfocar-nos en un tema . Es farà treball per aprendre, aprofundir i compartir experiències sobre l’agricultura urbana com a espai de transformació social el dia central de l’Aplec que és el dissabte 6 de juny del 2017.

Extreta de: Fars de Sol