Quin sistema de control del porc senglar és més eficient?

09-10-2018

A tota Europa el porc senglar està en augment per falta de grans depredadors. Per reduir la superpoblació s’ha optat per la cacera, però una vacuna contraceptiva podria ser millor solució.

La solució més adoptada per reduir la superpoblació de senglar ha estat la cacera. Estudis recents en diveros països semblen indicar que quan més es cacen, més augmenta la població. En eliminar les femelles adultes les joves baixen l’edat de reproducció i com resultat es dispara la població.
 
Com alternativa es va posar en marxa al 2016 un projecte d’esterilització mitjançant vacunes contra les hormones sexuals. L’efecte en les femelles és una menor producció d’òvuls, el que evita la reproducció; i en els mascles una reducció de les hormones sexuals el que desincentiva la seva mobilitat en busca de possibilitats reproductives. La vacuna té una persistència entre 2 i 4 anys. Es pretén vacunar al voltant de 100 animals anuals. És la primera vegada que es prova amb un nombre tant gran d’individus d’aquesta espècie i en estat salvatge. Als EEUU s’ha assajat amb cérvols amb una efectivitat del 80%. A més se’ls hi posa un dispositiu gps per poder saber on són per recapturar-los i fer un seguiment. El director del projecte és en Manel López, del Departament de Sanitat i Anatomia de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
La utilització de mètodes ètics en control de plagues és una obligació de les administracions públiques, segons es desprèn del Decret Legislatiu 2/2008. Respecte als anticonceptius químics un avantatge és que no afecta la resta de la fauna. Segons algunes fonts, gràcies a aquest sistema enguany haurien nascut al voltant de 400 cries menys.
 
Malgrat aquestes previsions tan optimistes els caçadors diuen que la regulació que ells fan és més efectiva i que no es valora la seva tasca. El cert és que les batudes comporten l’impossibilitat de fer servir l’espai per altres usos mentre dura l’activitat cinegètica, riscos sobre la ciutadania, enverinament per plom i provoquen una fugida dels individus cap a altres zones, és a dir, un desplaçament del problema, no una solució. D’altra banda, sembla que per ser veritablement efectiva la caça s’hauria de centrar en els exemplars joves i no en els adults. Com s’ha dit, la caça desestabilitza la piràmide d’edats i rejoveneix tota la població, el que incrementa la fecunditat i s’entra en un cercle viciós: quan més es caça, més creix la població i més s’ha de caçar per mantenir-la sota control, sense arribar a aconseguir-ho.
 
Més informació:
Ecologistes defensen l'esterilització com a mètode de control de la població de senglars
Barcelona idea un pla per evitar que els senglars baixin als barris
La esterilización del jabalí enfrenta a cazadores y científicos
400 senglars menys al Vallès Occidental gràcies a una vacuna anticonceptiva
"Els porcs senglars, al seu hàbitat natural": Una campanya de l'Ajuntament de Barcelona
Senglars
Cuantos más jabalíes se cazan, más aumentan sus poblaciones
NEO: Una vacuna anticonceptiva per a senglars

En el Mapa:
Actuacions sobre dues espècies en creixement a la ciutat i rodalies, el senglar i el gavià argentat
Els gats ferals i la biodiversitat
Què fem amb les cotorres?
Control "ètic" de les poblacions de coloms a Barcelona
El cranc blau, ens podem menjar l'invasor?

 

5528f8a40a92f4711a8b456a
53962bce0a92f4261f8b45ac
54468e780a92f4ae1f8b4568

Últimas Fotografías

Últimos Relatos