Desplastifiquem les nostres vides

08-11-2018

Primer van ser les bosses i ara els plàstics d'un sol ús. Hem de reduir de l'ús del plàstic.

El Parlament Europeu va acordar prohibir els plàstics d’un sol ús (coberts, vaixella, bastonets de les oïdes, palletes, embolcalls de menjar ràpid de poliestirè, ...). També s’hauran de reduir almenys un 25% els recipients per entrepans, vegetals, postres i gelats. Són la meitat dels residus marins. S’hauran de recollir separadament les ampolles i assolir un 90% de reciclatge, molt més que amb el Sistema Integrat de Gestió (SIG), el dels contenidors de colors, i apunta més cap als més eficaços Porta a porta (PAP consisteix en lliurar els residus separats per materials davant de la porta de casa, en uns dies i hores determinats per a cada fracció) i Sistema de Devolució, Dipòsit i Retorn (SDDR Dipòsit perquè s’avancen uns diners amb el preu de compra de cada envàs, Devolució perquè es reemborsen aquests diners en lliurar l’envàs en el comerç i Retorn perquè l'envàs torna a la cadena de producció i s’aprofita el material per fabricar un nou producte).

Un problema molt greu, i que s’hauria de regular, és el de barreges de plàstics en un mateix producte. Cada plàstic té un punt de fusió diferent el que fa que les mescles no siguin aptes en injecció, la tecnologia més utilitzada.

Una fita seria evitar l’abandonament d’envasos al medi. Les neteges populars mobilitzen molts voluntaris i són accions molt impactants. A Barcelona se’n fan des de fa 10 anys, però recentment s’han incrementat la freqüència, el nombre de participants i el material recuperat. No es tracta només de recollir brossa, sinó fer-ho segons un protocol, que inclou la caracterització, i la correcta gestió posterior dels residus. I sobre tot fer una tasca educativa, avaluar d'on venen els residus i plantejar solucions per minimitzar-los i que no hi tornin al mar.

Últimament es parla molt dels microplàstics. Són fragments de menys de 5mm i poden provenir de:
  • Residus més grans, la gran majoria, per degradació per efecte de l’onatge, la radiació solar i la descomposició química
  • Despreniments de fibres amb el rentat de roba sintètica
  • Productes cosmètics i d’higiene que els incorporen com abrasiu (dentifricis, cremes defoliants,....). El Parlament Europeu ha demanat la seva prohibició a partir del 2020
Poden acumular-se al mar per abocament directe o per arrossegament pels rius o pel vent. S’han trobat en el peix i marisc destinats a consum i en pràcticament totes les sals comercialitzades del món. Menys conegut és la seva presència en els sòls. Els microplàstics s’acumulen als llots de depuradores que es fan servir com fertilitzants als camps de conreu.
Els microplàstics faciliten l’entrada de contaminants fins el sistema nerviós central o la placenta. En la seva descomposició s’alliberen compostos que poden interferir en la regulació hormonal (disruptors endocrins) i provocar efectes adversos sobre la reproducció i el desenvolupament.
 
Més informació:
La Eurocámara pide prohibir pajitas, bastoncillos y vajillas de plástico
Hallan microplásticos en heces humanas en todo el mundo
Más del 90% de las marcas de sal de todo el mundo contienen microplásticos
Plastificats
Coca-Cola, Pepsi, Nestlé y Danone, principales contaminadores por plásticos
Un greu perill per a la salut, detectat en gambes, llagostins i musclos
La playa en India que pasó de ser un basurero a hogar de tortugas
Microplàstics: viatgers no desitjats dels oceans (Eco2.0-54)
Las mayores empresas responsables de la contaminación por plásticos ni se plantean su reducción
Associació de municipis catalans per la recollida Porta a porta
La nostra proposta: el Sistema de Retorn d'envasos
Los microplásticos también están contaminando nuestros suelos
Més de 20 organitzacions formen la Xarxa de Neteja de Fons Marí del Litoral de Barcelona
 
En el Mapa:
Guia per l'urbanita sostenible: envasos de detergents reutilitzables?
El Parlament europeu recolza la prohibició de microplàstics
Demanem Una Catalunya sense plàstic
L’addició al plàstic
La UE vol eliminar els plàstics d'un sol ús
Mar Viva
Segona Setmana del Porta a porta a Sarrià

5528f8a40a92f4711a8b456a
53962bce0a92f4261f8b45ac
54468e780a92f4ae1f8b4568

Darreres Fotografies

Darrers Relats