Iniciatives per reduir residus a la ciutat de Barcelona

29-09-2015

A Catalunya diàriament es llencen 5,5 milions d’envasos de beguda i es consumeixen 156 bosses de plàstic per persona cada any. Evitar-ho és possible i en són exemples: el Sistema de Dipòsit i Retorn d'envasos, desincentivar el consum d’embolcalls d’un sol ús, fomentarla utilització dels carretons, cabassos i bosses reutilitzables.

El passat 20 de setembre, en coincidència amb la campanya electoral, la Fundació per a la Prevenció de Residus, Retorna i les Associacions de Veïns de Vallvidrera, Rectoret, Mas Sauró i Mas Guimbau van organitzar una recollida de residus al Parc de Collserola. Hi van participar una cinquantena de persones i en només 4 hores es van recollir 3 tones de runa i més de 400 quilos d’envasos, bosses, tèxtil, ferralla, pneumàtics i residus voluminosos.

Aquesta gran quantitat de deixalles només són una petita mostra del que es llença en aquest emblemàtic espai natural. El Consorci del Parc Natural confirma que es recullen anualment més de 80.000 quilos de brossa a Collserola, el que suposa una despesa de 210.000 euros.

Aquest acte es va fer per cridar l’atenció als polítics i públic en general de la magnitud del problema. A Catalunya diàriament es llencen 5,5 milions d’envasos de beguda i es consumeixen 156 bosses de plàstic per persona cada any.

Les solucions existeixen. Una d’elles és el Sistema de Dipòsit i Retorn d'envasos. Consisteix a pagar diners per cada envàs retornat a les màquines específiques per aquest fi o manualment a l’establiment de venda. Una variant és substituir els diners per punts que es poden bescanviar per títols de transport, entrades per a espectacles i visites a equipaments municipals. Es va fer en una prova pilot al municipi de Cadaqués l’any 2013 i el resultat va ser tant encoratjador que Junts pel Sí, Ciutadans, Catalunya Sí que es Pot i les CUP es van comprometre en els seus programes electorals a impulsar-lo.

Una altra mesura consisteix a desincentivar el consum d’embolcalls d’un sol ús. Alguns exemples són:

En avançament al compliment d’una directiva europea els mercats del Carmel, Sarrià, Santa Caterina, la Concepció, la Mercè, Vall d'Hebron, Hostafrancs, la Marina, Sants, Provençals, Sant Antoni, el Clot, Sant Martí i la Llibertat han començat a cobrar les bosses de plàstic des del 15 de setembre, dins la campanya "Mercats Verds. Lliures de bosses de plàstic".

Mercats de Barcelona reeditarà altres 100.000 bosses reutilitzables que es distribuiran durant la campanya de Nadal a canvi dels tiquets de compra o bé segons el criteri dels comerciants de cada mercat.

Una altra iniciativa dels mercats del Clot, Sarrià, la Marina, Sant Martí i la Concepció és el lloguer de carretons de la compra.

L'associació de comerciants del mercat de Provençals faran sortejos de vals de compra per a qui porti carretó, cabàs o les seves pròpies bosses.

Notícies relacionades:
Revista Sostenible
Recuperats del Parc de Collserola 3.500 quilos de residus abandonats
Els mercats de Barcelona comencen a cobrar les bosses de plàstic

5528f8a40a92f4711a8b456a
53962bce0a92f4261f8b45ac
54468e780a92f4ae1f8b4568

Darreres Fotografies

Darrers Relats