La vegetació de la coberta verda de La Fàbrica del Sol

29-11-2018
Búgula menor (Ajuga reptans "atropurpurea")
Planta persistent. Floreix de primavera a tardor. Creix en exposició assolellada i a mitja ombra. Té una alçada màxima de 15 cm.
És una planta habitual de rocall, requereix poc manteniment i no gaire aigua.
Bulbinella (Bulbinella = Bulbina frutescens)
Planta vivaç persistent d’origen sud-africà. Té fulles verdes-grogues i flors petites grogues o taronges (hi ha dues varietats a la coberta) amb sis pètals que floreixen en raïms durant la primavera, o de tant en tant en altres èpoques. El fruit és una càpsula negra que conté llavors que dispersa el vent. Tolera la sequedat i les gelades. Requereix sòls ben drenats.
Salvia rosa (Salvia microphylla =Salvia grahamii)
Arbust persistent. Floreix de manera continuada al llarg de l'any si l'hivern és càlid. Tolera la sequedat. Requereix estar en exposició a ple sol i una terra ben drenada.

Berbena (Verbena bonarensis) Planta vivaç. Floreix a l'estiu en llargues tiges liles. No tolera els hiverns freds. Requereix un sòl ben drenat i no gaire aigua.

Tulbalghia violacea.Mata bulbosa, de fulles acintades, llargues i estretes, erectes, una mica carnoses i amb aroma d'all. Desenvolupa rizomes que s'extenen formant mates espesses. Forma flors malva rosades, tubulars, agrupades (fins a 20) en umbel·les terminals a l'extrem de tiges floríferes. També disposem del cultivar "Alba", que té les flors blanques. Floreix molt abundantment des de l'abril a finals de setembre. En climes suaus pot arribar a florir durant tot l´any. És molt visitada per papallones i abelles per la seva olor.


Epilobi hirsut (Epilobium hirsutum)
 és una herba robusta d'ambients entollats, de la família de les onagràcies.
Presenta rizomes. Tiges i fulles peludes (hirsutes). Les fulles sense pecíol (sèssils), lanceolades amb el marge una mica dentat, oposades a la base de la tija però esparses més amunt. Té flors vistoses.agrupades en raïm terminal, de calze amb 4 sèpals i corol·la amb 4 pètals d'un bonic color rosa viu, 8 estams i un estil acabat en un gran estigma dividit en 4 lòbuls. La flor té un ovari llarg quadrangular que en madurar esdevindrà una càpsula. La càpsula madura i seca s'obre per l'extrem distal en 4 valves que es cargolaran enrera per alliberar moltes llavors plomoses.